Sunday, September 9, 2012

Jasmine & solid food

I started her on solid food before she's 6 month old. She turns 6mos next Saturday.
Tried avocado, carrot, peach and prune so far. Semua dia makan. Bila nampak mangkuk dia bukan main dia. Suka aku tengok.

But she's constipated. Kesian. Harini paling kesian. But she was not fussy at all. Macam biasa je. Nak cerita pasal poo dia, TMI lah. Ahaha.

Avocado - carve and lenyek

I need to puree her food with more water. From the beginning I haven't done that. Too lazy to use the blender. So I just steam the fruit or vege and then lenyek lenyek. And she does not drink much water. Still learning so mengalir lagi banyak dari ditelan.

Prune - pureed with water
Hopefully she can get her bowel movement right after this (more water in pureed food). Amin.
- Posted using BlogPress from my iPhone

3 comments:

Siti Fatimah said...

my kids pon start mkn before 6 months u try bg dia byk2 air putih or solid food u cair kan sikit supaya tak constipate or fruit jus mcm oren ker...

Yantie Azan said...

Bestnya..Imran macam tak suka yang lembik2 ni..bagi bubur pun tak nak..so sekarang I bagi rice rusk je..huhu

Yantie Azan said...

Bestnya..Imran macam tak suka yang lembik2 ni..bagi bubur pun tak nak..so sekarang I bagi rice rusk je..huhu