Friday, June 1, 2012

Potty Training

1. No, I haven't really started to potty train Fifi, yet. She'll be 29 months old in 11 days.

2. But I always get comments and questions from people who are hmmmm "concerned".

3. I think about it. A lot. Stressful OK?. :O

4. Then I read about it. A lot.

5. I hope these people do a lot of reading too to know that you should not be comparing children's development. Well, if the mother isn't too worried and still think her child is developing at normal pace; why should other people be worried? This, I can't comprehend. If she is worried, she'll ask around.

6. So nah! I give you one of the articles that I read on potty training. Potty Training Readiness.

7. I believe Fifi is not ready yet. She is still baby talking, that's one thing. Ni pun satu hal lagi kang kata anak aku lembab. Eff u see kay! Manusia!

8. But I will give a try during weekends and see how it goes. Well not entirely me. Her father will.

9. Ok bye. I have a baby who wants to sleep on her own but terkujat2. Haha. She can actually. At night. Alhamdulillah. Siang2 too many stimulations kot. Byk bunyi2.

- Posted using BlogPress from my iPhone

8 comments:

Qas Firdaus said...

Ha betul. Kita rilek, tp bile orang asyikkkkk tanye tanye buat kita jadi tak rilek dan mula berfikir. EHHH anak aku ni ok ke tidakkkk.

Anyway, for self satisfaction. IMHO, I prefer to spell FUCK YOU rather than eff u see kay. lebih sampai maksudnya. puas hati sket. hehehe :)

sayang fifi and miss J :*

Ain @ Mama Ardini said...

aku pun belum potty train izzah..papa dia kata nnt taku terjatuh dlm toilet bowl. hahaha. kononnya nak potty train masa dlm pantang nnt

Nurain_Mummy said...

Tak kisah, Lin..jangan dilayan cakap orang yg concern terlebih tu... gebang banyak sangat, macam la dia yg nak tolong kita ni...

I pun tak potty train Ain lagi, sebab pada I, baik I setel hal lain dulu... hal lain contohnya...online shopping hahahahha mak ngan husband I pun tak kisah...so bila ada orang sibuk2 tanya, I akan cakap, "takpe,duit banyak nak beli pampers" malas layan *sambil flip rambut ke belakang*

airin diana said...

Lin, we dont have to worry that much when it comes to our kids' dev. they'll come to that stage when they r ready, kan? no need to worry ape org nak kata. my eldest pun dah 2 yrs and 7 months old. not wearing pampers bila kat kindergarten, but bila balik je rumah, mesti kena pakai..sbb mak dia ni malas sket nak ingatkan dia suh gi toilet..hehe.. but slowly, she'll adapt la kan. kalau dia dah xnak pakai pampers, then we know..it is the right time ;)

airin diana said...

Oh, by the way, feel free to join my first blog give away ye :) though jauh, i'll courier it to you if u r the winner.. mana tau rezeki fifi ;)

aieesha.salleh said...

emm, orang memang takkan benti bertanya..emm..
dulu tanya "belum potty?" bila dah potty siang, jumpa time malam, tanya pulak "malam masih pampers?" hish, kang cadar kotor ada dia nak tolong basuh?? kita gak yang susah.. baik kita pk kan kesenangan kita dulu beb!!
Dulu kan, bila orang komen kat aku kata anak aku lembab bercakap, aku pun jadi worried sampai tanya kat paed dia.. best part, paed dia kata "ok je i paham, altho ada pelat sikit".. fuhhh.. since then, aku PEDULIK je weh :)

DeLancrettLurpak said...

ler, ko buat tak pedulik jek la walaupun hatimu robek..

Yaya dipotty train kan oleh cikgu dia ok! Aku buat, dia tak jalan. Dia tetap nak kencing dkt tangga, grr!! Itupun dia dah 3 tahun lebih ok. Last sekali, aku ckp dgn cikgu dia, esoknya terus start pegi toilet. Aku pun heran gak, mcmana cikgu dia ckp sampai anak aku ikut, heran

Alyna said...

Biar je fifi develop at her own pace. Kalau push dia nanti lagi tak jadi. Nanti dia stress, kita pun stress. My kid 3 y.o baru potty. Tu pun sebab nak hantar pergi playschool :p