Thursday, May 17, 2012

Misi datang

Rabu minggu lepas, seorg nurse (nurse ke?) dari Health Center datang melawat Jasmine dan aku.

Dia datang naik basikal. Angkut timbang semua. Timbang bukan jenis gantung mcm misi Klinik Kesihatan tu. Timbang yg mcm kat klinik tu. Gigih siut.

Dia check la semua2 badan Jasmine. Tempat tempat yang sebelum keluar hospital aritu nurse tunjuk part tu semua kena make sure bersih. Memang dia check balik sebijik2.

Lepas tu timbang. Lepas tu interview pasal Jasmine. Borak borak la. Wandy ada sbb aku mane reti bahasa Jepun. Hiihihi. Ada jugak soalan2 pasal aku. Feeding camne, ada masalah tak. Soalan paling tak boleh lupa adalah : "husband cukup membantu tak kat rumah?". Pelik ye. Sebab Wandy yang translate. Bleh imagine? Huahuahau.

Dia cakap walaupon anak kedua, setiap anak berbeza. So dia tanya kalau kitorg ada soalan, tanya siapa. Kitorang jawab la. Mak dkt Malaysia thru Facetime. Haha. Dia tanya lagi kalau org dekat sini? Takde ke org bleh dtg tolong tengok2? Kitorg jawab takde. Sini semua single. Dan masih belajar. Takkan nak kacau. Dia suh try mintak tolong jugak. At least tgkkan Fifi. Huhu. Easy for her to say. Dia kasi jugak list classes mak mak Jepun. Suruh bercampur supaya tak tension. Hahaha. Mcmanalah nak campur kalau bukan bahasa Inggeris :). Lagi menensionkan aku je. Huhu.

Pastu dia explain pasal vaccination schedule. Yang mane nak Tambah sendiri, bila kena start amik semua. Sejak lahir, Jasmine belum kene jab walaupun sekali. Hehe. Dah kena start lah ni. Pneumococcal and HiB. Lepas tu BCG.

Tu je lah. Lama jugak dia dtg. Sejam kot.

Ok bye. Kasi makan anak jap.

- Posted using BlogPress from my iPhone

5 comments:

yatie chomeyl said...

ooo tu mcm health officer dr shuyakusho kot. hari tu masa SN kecik pun gitu gak, siap kene bebel sbb pakaikan barut perut + mittens kat my baby. I pun kena soalan2 yg sama masa tu hehe..memang soalan skema dai buku kot. here's my experience, just in case kalau rasa nak baca lebih lanjut --> http://yatiechomeyl.blogspot.jp/2009/07/baby-sn-1st-month-check-up.html ;)

Lin Ghazale said...

Ha ah. Betul. Huhu.

Lin Ghazale said...

Nasib baik kitorg mmg jns x pakai mitten bengkung segala. Haha. Bab2 pakaian mcm org biasa. Bab2 minyak, tuam bagai masih spt org msia. Hahaha

Kamalia said...

nasib baik kat sini xdela pulak yg datang ke rumah..kalu tak,mau pitam opiser tu agaknya tengok ramainya anak orang ni..:p
yela,diorg tak bagi pakai mitten bagai.kalau kat kedai pun xbanyak jualkan..

Lin Ghazale said...

Hahahahahaha. Berapa orang lahir dekat sini? Ni pun igt tak dtg. Tiba2 diorg call. Bgtau sekian2 tarikh nak datang. Ha ah. Aritu kitorg cari kat nishimatsuya. Ada la sikit. Masa minggu awal2 tu kuku panjang tak berani potong