Friday, February 17, 2012

Pregnancy v3.12 - 36 weeks

36 minggu. Dah bleh deliver anytime. Baby dah dikira "matured". Sama macam kat Msia, skrg check dah start seminggu sekali. So tadi gi checkup lah.

Baby OK je.
Estimated weight: 2446g (+307g dari last week). Still under average dari Japanese babies. But as long as she's growing. Pedulikkan semua itu. Muahaha. Tapi ini semua adalah estimation je, the baby can be smaller or bigger. Fifi was estimated to weigh 2.9kg but she was only 2.68kg when she was born.

Berat aku: 59.7kg (+1.4kg dari last week).
Tadi ada amik darah. Mainly utk check Hb level (Hb di sini BUKAN Happy Birthday!!). Selain tu ada check apa lagi tah sebab aku ada request epidural (optional). Maka ada tambahan sikit which I have no idea what they are.

Pesanan gynae:
1- if you feel 10minutes apart contractions, please call this hospital and come immediately.

Wandy tanya- Kami tinggal di Hachioji, kurang lebih 1jam lah nak ke hospital. So kalau 10minutes apart tu ok lagi ke? Wahahaha. Hah! Tau takot terberanak dalam kete!

Pesanan gynae:
2- kalau begitu, kalau rasa contraction yang agak kuat and quite regular, sila call and datang terus. Takut kang stuck dalam traffic jam, menambah masalah.
3- selain itu, kalau ade bleeding, water break, sila la tepon spital dan datang segera.

Wandy tanya lagi- Fifi dulu overdue, kalau yang ni overdue camne?

Pesanan gynae:
4- secara standard nya boleh tunggu sampai 42 minggu. *oh no no no nooooo!!!*. Tapi usually sebelum 41 mesti keluar sendiri punya. Takpe kalau overdue, lepas 40 tu kita tgk and discuss balik how we should go about it.

Apa2 pun aku berdoa tak overdue.

Next checkup: next Friday. Ah malas nak bersiap please.

Bye!

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments: