Saturday, December 17, 2011

Pregnancy v3.6

27 weeks checkup yaw!

It was supposed to be my 28 weeks checkup. But we scheduled it a week early, since next week Friday is a public holiday. Then Sunday, we're off to Malaysia. Hoyeah. Fooood! List kemain panjang. Ntah tang mana nak letak dalam perut gaknya.

Anyways. Info penting dulu.

Berat aku: 50.1kg (+1.2kg dr 24 weeks c/up)- 1.2kilo in 3 weeks. Not bad ey?

Berat baby#2: 899gm (+314gm dr 24 weeks c/up). Lebih kurang 26weeks gestational age. And aku harini adalah 27w2d along. Kira seminggu lebih kecil lah. Still below average baby Jepun but normal. Fluid ok juga.

Arini aku pi sorang. Fifi tido. Kesian nak angkat turun semata2 sebab aku tak reti berbahasa Jepun. So check b/p, amik berat, deposit urine sample. Senang.

Kebetulan harini ada glucose + hemoglobin (kot) test. Kene minum air gula. Kebetulan plak nurse muda tu tak reti ckp sgt. So dia ckp yg simple2 (with sign language) aku paham la. Walaupon tak penuh. Tapi aku agak2 la. "dia nk bgtau tmpt minum gula kat tingkat 2". Ha aku summarizekan dlm otak. Pehtu ntah apa dia ckp, aku kata "sorry i dont understand. Wait. Husband. Car". Aku pon keluar nak gi ke kete. Dia ikut! Haha. Akhirnya explain kat tepi kete. Takpe, biar diorg belajar bahasa Inggeris bila nampak muka aku. Bleh? Bajet maharani org nak amik kesah pasal ko?

Air gula dia sedap. Bergas. Mcm sprite plak. Sejuk baru keluar fridge. Aku expect tak sedap seperti yang org2 bagitahu aku.

Harini aku ada 5 points utk gynae:

1- placenta: gynae kata hosp akan dispose ke satu company dan company ni usually akan bakar. Aku tanya ada tak diambil utk tujuan cosmetics? Dia kata tak, sebab placenta tu sumer tidak ditest whether ada penyakit etc, maka takde la nak buat bahan cosmetics. Bakar je. Tetapi sekiranya aku mahu bawa balik, takde hal. Just tell them how do I want to go about it (kira nak bawa balik tu camne). Usually diorg ltk dalam plastic bag je kata beliau. Maka, tiada masalah juga sekiranya mahu dibawa pulang. Yang masalahnya bila dah bawa pulang, nak menanam nya tu. Di mana? Kendian pk lah.

2- surat kesihatan utk naik katebang: Aku kasi points yg MAS kata kene ada dalam surat. Settled.

3- painless labor/epidural: aku tanya whether aku kene inform awal prior to labor or bila dah sakit pon boleh request. Dia kata dua2 pon boleh. Cuma kalau dah in labor tu, dia kena check la whether epidural sesuai diberikan ke tidak pada masa tu. Ok noted. Aku bgtau dia if possible aku taknak epidural. Wah cakap berbuih2 mulut. Hihi. Semoga boleh tahan.

4- flu vaccine: pregnant women bleh amik tetapi hospital tu dah habis stock. So gynae suruh pegi clinic berdekatan rumah kalau ada. Kitorg sekeluarga amik kt Msia lah nnt. 50% cheaper than here.

5- soalan rahsia. Tapi gynae kata jgn risau sangat.

Ok habis.


3 comments:

Ira said...

'taknak epidural'?? Salute! Tak lama dh lg, moga semuanya selamat n kurang sakit ;)

Fadilah R. said...

air gula kat sana bergas and sedap? untunglah. air gula yg i minum kat KK sini mmg bakal muntah je.

Umie said...

erkk.. air gula kat m'sia adalah 'sangat sedap' sampai aii takleh nak recall mcm mane rasa dia...hehehe...

yeayy, bestnya blk mesia dpt mkn best2x...aii is jeles ok!