Tuesday, November 15, 2011

Perjalanan Membuat Donut

Seperti yang anda semua sedia maklum, aku bab baking, tanam2 pokok, buat2 kuih. Memang fail secara memalukan. Tanam pokok, mati, buat kek tak jadi. Kalau masak2, bole la nak telan.

Bulan Jun yang lepas aku cuba membuat donut gebu, resepi di ambil dari Puan Nannoor. Aku copy & paste resepi nya di bawah ye. Korang bleh click link nama dia tadi, siap ada gambo2. Aku takde la nak tepek gambo. Hihi.

1 packet of active dry yeast (I use mauripan dried yeast)
2 tablespoon warm water
3 1/4  cups all purpose flour
1 cup fresh milk at room temperature
1/4 cup butter, softened
3 egg yolks
2 tablespoon sugar
1 1/2  teaspoon salt
Extra milk and flour
Oil for deep fry
Caster sugar for coating

How:


1. Stir together yeast and warm water until the yeast is dissolved. Let stand and foamy, about 5 minutes.

If yeast didnt foam, discard and use another packet, the yeast might be inactive

2. Mix flour, milk, butter, egg yolks, sugar, salt and yeast mixture into the mixer.

(use the spiral blade)

3. Mix the ingredients at low speed and increase to medium speed.


4. At this point, you need to check the dough, add a lil bit of milk if the dough is a bit hard, or add a lil bit of flour if the dough is runny. I cant tell you the exact measurement.. it really depends on the dough itself, but roughly I use not more that 1/2cup of milk/flour.


5. Scrape dough down side of bowl into centre, then sprinkle lightly with flour. Cover with clean kitchen towel. Let the dough rise in room temperature, about 2-3hours.


6. When the dough has risen, roll out the dough in a lightly floured surface with rolling pin into 1/2 inch thick.

7. Cut out as many with your cutter, and let it rise again for another 30-45minutes.

8. Heat the oil for frying. You can fry the doughnuts after it has risen for the 2nd time. Make sure the oil is hot and deep fry the doughnuts by turning accasionally, until puffed and golden brown.

9. Coat with caster sugar and  wallahhh...your doughnuts is ready.
Yumsss....


Ha siap ada yumms sekali. Sedap maknanya tu. Tetapi, being me, aku buat tak jadi bhai. Tapi aku telan kan jua lah. Takkan nak buang kan. Banyak tuh. Orang lain buat semua jadi. Tak puas hati betul laaaaaaahh! Hahaha. Kerana tak jadi, takde gambo. :P

Then Jumaat lepas, ntah apa semangat yang masuk ke dalam badan ni, pagi2 buta aku baca2 blog orang, jumpa resepi donut. Aku rasa sama je resepinya. Sukatan je lain. Tapi utk sedapkan hati yang lara, aku try yang baru tu lah. Tetiba jadi pulak la haiii. Amazing. LOL.

Ini resepinya. Dicedok dari blog ni:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette - Aku tak guna ovallatte ni sebab takde. Fungsi dia utk melembut kan kot.
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)


Cara-cara :


1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.

 
2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.


3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka. - Aku biarkan 20 minit, lagi lama anda bersabar lagi lembut lah kot. Aku tak sabar :P. Tapi ada la 2-3 biji aku biarkan 1.5-2jam, ok jugak.


4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.


5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.



 Oleh kerana jadi, adalah gambar. Gambar dari 2nd time buat pada hari Ahad. :D

Ok habis cerita. Maap la sapa yang mintak resepi, aku tak DM. Tak sempat atau lebih kepada terlupa. Bleh save blog2 mereka tadi.

Renung2kan dan selamat membuat donut.

Kthxbai

3 comments:

Jaja® said...

corelle kite sama :)

Lin Ghazale said...

aku rasa ramai yg berpinggan corak iris ni ahaha

farrah said...

kahkahkah baru nak comment pinggan! sekali jaja dah komen dulu hahahahahahahahahahahahaa....