Monday, October 17, 2011

Stroller or No?

I am now 19 weeks pregnant. Lebih kurang 5 bulan lah ye. Maka, kena la sedar diri tu dah half way through and need to start berfikir pasal barang baby. Yang mane nanti nak pos dr Mesia, yang mane kena beli, yang mane boleh share blahblahblah.

Seperti biasa, gadget paling best utk difikirkan kalau anda pregnant, sudah tentu stroller. Haha. Maybe this is just me. Tolak stroller ni mcm letak handbag di bahu gitu. Aku tak tgk dah seorg emak tu pakai apa, handbag apa, kasut apa kalau dia tolak stroller yang aku rasa cool. AGAIN, this might just be me alone. Orang lain yang tidak seperti aku, diam diam sudey. (tak boleh bold pulak dalam apps Blogger ni. Harems)

Anyways, seperti yang anda semua tahu Fifi bakal menginjak umur 2 tahun 2 bulan ketika adik baby menjengah dunia yang penuh pancaroba. Oleh kerana itu, aku tidak pasti sama ada beliau akan memerlukan stroller atau tidak. Jika dilihat dari situasi skrg, memang perlu la. Aku jalan straight, dia tinggal belakang kutip batu. Dah kutip2, nak buang dalam pagar rumah orang, nak buang pulak kena pagar tertentu, dah lah dia pusing balik ke belakang. Habis bila nak sampai eki? Masa itu emas! Jgn lah kata aku tak ajar anak aku berjalan. Kau kena faham kehidupan di sini. Tak sama dah mcm dulu. Hujung minggu, start kete, vroom vroom, sampai shopping mall, jln2, balik. Aku lepaskan dia bila berada di tempat yang aku rileks, takde arah tujuan. Mcmtu boleh la ikutkan je dia nak gi mana, nak buat apa. Kutip batu ke hape ke. Belasahla. Lagi satu, dia kalau dah jalan, letih, mula la nak dukung. Ahhh terima kasih la. In the stroller you go. Mak tau lepas tu kau sure nak mengunyah, minum, pastu nak membuta. Tau dahhhh!

Maybe anda antara anda yang suggest guna carrier. Adaaaaaaa, aku ada 2 Ergo. Muehehehe. Tamak I know. Believe me they are different. Tapi aku ni jenis mcmni. Nak berErgo, boleh. But kalau dah tido, aku lebih suka letak dalam stroller. Kasi pinggang anak lurus. Aku pon lebih mudah nak diri, duduk, makan, tgk sana, tgk sini. Itu pesen aku lah. Unless nak gi travel yg tak sesuai nak bawa stroller, then aku berErgo lah dulu. Tu pon bila dia dah tido, aku nak try beli baju pon payah.

Apa sebenarnya aku nak cerita ni? Actually aku dalam dilemma. Budget tight. Kalau perlu stroller, kena spare budget sket di situ. Kalau tak perlu, bleh guna kat lain. In addition to that, kalau nak beli stroller as usual kena yg aku suka, bkn suka2 je asal bleh letak budak. Yang aku suka tu kat Malaysia murah like RM300. Mcm sikit tapi banyak bagi kami. And kebetulan balik Mesia in December. Rasa mcm nak beli la terus. Tu la prob nya. Aku tak reti la nak bercerita sebenarnya. Mesti korang rasa bukan dilemma. Hahahaha.

Ok bye!

4 comments:

Madam Sooyaree said...

Beli double stroller lah. I had baby carrier, haram tak pakai pasal sakit belakang. Aiyu memang kena campak dalam stroller selalu, kecuali kalau bapak nye offer nak dukung, hehehe

Lin Ghazale said...

Oo lupa nak bgtau, double stroller mcm jarang nmpk org guna. Kitorg rasa sbb lift2 kt sini kecik2, mcm tak muat je. Kalau muat pon mesti ngam2 agaknya.

Mama Ardini said...

aku rasa perlu beb. sbb izzah yg lagi seminggu nak 2 tahun tu pon masih berstroller. bila sampai je carpark shopping mall dia akan cakap "izzah duk stroller ok?" sambil angguk2. hehe

uja said...

Salam,

Saya dh emel nk tanya stroller combi kt sticky post tu. Hope u get the emel. Thanks.