Thursday, October 20, 2011

Masalah BESAR.

Aku ada masalah besar. BESAR!

Fifi tak reti kasi any signals that she has pooped. Ye, signal selepas. Bukan sebelum. I haven't potty trained her yet. But at least, dah berry tu kasilah signal. Like geli geleman ke, apa2 lah! Dia bole tidur dengan poo dia. Aaaaaaa.

Aku sedar benda ni jadi awal tahun haritu dalam bulan 2-3. Dia demam and diarrhea. Mula2 dia diarrhea tu dia tau dia dah terberry so dia signalled. Lama2, bila dah selalu2, dia mcm tak rasa. Mcm orang tua diarrhea la. Kadang2 tetiba je terkeluar. Mana ade perasaan meneran. Lepas tu lah dia dah takde signal.

Macamana ni weeeyyyy. This is NOT good. Ada ke orang yang mengalami masalah sama macam aku. She's already 21 months old okayyy. Besaq dah. Bukan bayi baru lahir.

*nangis*

12 comments:

Jaja® said...

Ko kena tanya selalu. Dgn daniel every few hours aku tanya dia dah shishi or poopoo ke blom.

Nnt dia jawab, "tak poopoo pun".

Or masa cebuk tu ko remind dia lg.

Good luck!

Fadilah R. said...

ntah erk. rasa mcm biase kot. cuma in my case, my baby tiap kali after poop mesti bagi signal psl dia penggeli yang amat. rasa mcm ramai gak toddler yg dah poop and buat dekk je.

Lin Ghazale said...

Jaja, dia faham ke kalau tanya? Kadang2 aku tanya , takde respon. Mcm tak dgr. Takpe la. Prektis je la tanya sampai dia reti jawab.

Lin Ghazale said...

Fadilah, masa dulu dia reti since umur 7-8bln. Lps dia diarrhea teruk tu (13bln) jadi tak reti. Lps tu adalah kadang nmpk dia tgh meneran, kita tanya "uk uk eh?" nnt dia respon "uk uk". Dah habes, sambung main. Haih.

Jue said...

Ada,,ada..( sambil angkat tangan )..me ada masalah yg sama...lin..my doter skrg 23 bulan..dia pun mcm Fifi...sblm setahun..dia tau bg signal lepas dia poopo..means dia akan pgg punggung dia dan buat muka x selesa..then x sure sejak bila..dia dh buat dek je bila poopo..ibu dia tau pun sbb bau..klu x..hmm..but now..baru 2 3 ari ni..dia bg signal balik..lepas poopo dia akan tarik tgn i ajak g toilet or dia akan berdiri depan pintu toilet..( dia still blom bleh ckp)..lega skit..xdela dia tidur ngan poopo dia lagi..huhu

Lin Ghazale said...

Jue, ha ada pun yg sama case! Hopefully anak2 kita berubah nanti. Fifi still gitu. Mcmanalah nak train.

Ira said...

try biasakan bawak dia ke toilet/potty every 1-2 hours, tak kisah la dia poo2/shi2 ke tak.. lama2 nnti dia terbiasa.. kalo berjaya, alang2 tu potty train sekali hehehe..

Lin Ghazale said...

Ira, itu pun masalah besar jugak. Nak bawak sampai melalak2 taknak. Potty tu tmpt dia main. Turun naik turun naik. Tergolek dah aritu. Nak try yg atas jamban tu pulak.

Lin Ghazale said...

Jap 1 sessi bawak tu stay dlm jamban berapa minit? Huhu

aieesha.salleh said...

anak aku yg dah 3 thn tu pun, kekadang dah yak, kalo tanya tak ngaku weh. sebelum 1 thn pandai bg tau, now siap kena main kejar2.. ada yg kata, when they ready they'll tell us. tapi tu laa, takkan nak biar kan. so aku kerap tanya, and check even if dia kata tak. kalau wrong answer tu, tarzan la aku kejap..

Lin Ghazale said...

Aishah, eh ehhh sama la kita. Kalau tanya of course dia blom reti jawab. Nak check bukan senang, lari pulak. Panggil taknak datang. Isk

Anonymous said...

Masa mak belajo dulu cikgu kt..mula2 try bawa dia ke toilet or potty train every half an hour,pastu every hour n increase the time duration as days go bye. Dia kt org cina dulu2 train anak dia camtu sbb tu ler anak cina kecik2 dah x pkai pampers. Renyah skt ler, kena rajin. Fifi dah x leh guna pot..nnti dia buat kete menda tu.(mak)