Friday, September 16, 2011

Pilihan Aku Yang Punya

Isu isu parenthood yang tak sepatutnya orang luar daripada sesuatu keluarga (usually parents) itu pertikaikan. Hatta orang orang dalam keluarga besar sekalipun, better not lah. Nanti kecik hati. Tak elok.

1. The decision whether to breastfeed or bottlefeed or whateverfeed that two parents choose. --- Org lain tak payah la nak kata apa apa kan? Seperti kata orang yang tak breastfeed anak itu adalah MALAS? Hey kau ada pegi tanya semua mak mak dalam Malaysia ke apa masalah yang diorg hadapi? Kalau takde, duduk diam diam kau kat tepi sana!

2. The decision when a mother decides to wean off her children. -- Sampai umur berapa dia nak breastfeed anak dia, dia punya pasal le. Asalkan the baby is alive. Itu yang penting. Aku minum susu formula dr umur 3 bulan, aku OK. Kajian tentang lebih pandai ke apa semua aku tak amik tahu sgt :). Bagi aku, cara didikan pun mainkan peranan penting. And, jangan kata orang bottlefeed tu malas sebab kau tau ke betapa byk kudrat diperlukan nak bgn bancuh susu malam2? Aku tak penah mengalaminya tapi aku imagine pun aku malas. Haha. Kalau breastfeed bole selak selak baju je. Sambil baring pulak tu. :)

3. The decision whether a mother should go for natural/selective c-sect/"drugs-assisted" delivery. -- ini pun jgn persoalkan sangat la. Jangan cakap orang, selagi kau belum "tutup kedai", kau bukan tahu apa nasib kau. Aku guna epi when I had Fifi though 20 mins after the epi was in, Fifi came out. Doc said, mesti sebab u duduk duduk masa nak cucuk tadi, baby turun. (Must remember this for next labor). And I chose a hospital that provides epi walaupun aku blom tentu akan guna. For the ease of mind. Huehuehue. Jgn pandang senget semacam kat aku kerana ini. Lempang mahu?

Ok habis 3 points.

Bye.

- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments:

misha.w said...

i sokong kesemua point di atas!

ada org pandang senget kt i sbb i amik epi.hey! beranak dulu lah baru ko tau mcm mane. itupon org2 tu boleh ckp, ada org boleh je natural walopon dah sakit sgt. sedih ok dengar. *nanges*

Lin Ghazale said...

Pedulikkan!