Wednesday, June 8, 2011

Tokyo Bay Maihama Hotel

Di sini lah kami bermalam bagaikan orang kaya selama 1 malam sahaja. Tak kaya sangat la pasal 1 malam je :P.  Hotel ini adalah Disney offical hotel. Bas disediakan dari Disneyland to hotel. Bas pon bas Mickey. Comelllllll.  Ada lagi hotel2 lain kat tepi tu. Sheraton blablabla. Eh ye ke Sheraton? Tak ingat.
Berbaju Mickey sambil naik bas Mickey
Aku yang suggest to Wandy to get a hotel room. Dulu masa muda mudi boleh lah, lepas bergembira, balik rumah. 2 pagi sampai. Sekarang ada anak, kesian kat anak. Balik dah malam takkan nak naik train bagai utk nak sampai rumah. Kalo ada kete, itu cerita lain. Kita takyah citer arini pasal aku takde kete. Ok?

Sooo Wandy mula lah mencari. Mula2 dia google hotel di keliling2 Disney tu je la. Memang tak riki lah hotel2 yang ada kaitan dengan Disneyland sebab mesti lah mahal. Sekali teragak nak check. Tengok2 murah harga je. 3500¥ per head per night.  Ikut kata Wandy, hotel sini kira kepala. Bukan kira bilik double, masuk 10 org. Contoh la ni. Sape penah buat tu? Angkat mouse! Anyways, sebelom masuk bilik pon diorg mintak list nama penduduk bilik. Dan umur sekali pulak tu. Maka, total 4 heads = 14000¥ sahaja. Mcm 140dollar. Ok? Jangan convert. Bosan dah aku orang dok mengconvert je.

Okeh sambung.

Utk disclaimer - sebagai manusia yang tak pernah duduk hotel berbintang2 byk sangat ni, aku rasa best la. Ala2 jakun pon ada. - Ok sambung balik - Bell boy dia punya explanation ntah ape2 dalam Japs. Jamban pon tunjuk. Almari. Ntah ape2 lagi tah. Tapi tak payah bayar tips. Segan pulak aku at that time. Tapi Wandy yang kata Jepun takyah bayar tips. So aku sampaikan je dalam blog ni. Kalau salah, korang carik Wandy. Aku tatau.
Bilik ok lah utk 5 org. Ada ruang utk solat. Enough.
Since yang duduk dalam bilik tu ada 5 org. Semua bende ada 5. 5 mugs. 5 glasses. Selipar bilik (siap dengan satu selipar kecik utk kanak2), Baju utk tido (pon ada sepasang untuk budak2). Comel. Ape lagi...Bantal baby pon ada. Yang mcm IKEA plak tu. Memang syok la Cik Fifi. Getah rambut dan sepit rambut dia kasik 4 pasang sebab ade 2 wanita kan. Bantal dewasa sorang 3...rasa mcm taknak bangun pagi! Ape lagi...dah lupa. Aku mmg susah nak ingat benda2 camni. Aku rasa most of aku punya vacations, aku dah lupa details. Ada org jenis ingat! Aku kagum.
SS - For infant 110-115cm
If you need bigger size, make a request with housekeeping
Dan gambar2 lain utk simpanan aku :D. Yang penting gambar bayi.
Bayi gembira makan roti.
Terime kasih kerana membaca. Semoga blog ni kekal lah utk aku mengingatinya. Kalaulah ada yang nak mengomen. Jawapannya ADAAKUKISAH? Aku approve je. Telus gitu. :D

Bye.

ಌ Lin Ghazale

3 comments:

mast@work said...

aku bakal menjengah disneyland bln 11 nnt insyaAllah.. parents mau dtg..

tq for the tips.. akan aku note..

Lin Ghazale said...

yeah! check la hotel2 official tu. dia murah sebab aritu tsunami kot. business merudum...

tp insyaAllah ok je..takde apa..

mast@work said...

will do.. haritu kan sebulan gak disneyland tutup.. siap masuk tv first day bukak.. aku rasa depa inspect tgk semua ok ke idak after earthquake tu..