Monday, June 6, 2011

Disneyland!

Disneyland was fun. At least for me. Muahahaha. For Fifi? I will never know. She seemed excited seeing all the cartoon characters that she recognized especially Mickey. Minnie pon Mickey jugak. Asal bulat2 kepala itam, kira sama je. Nasib baiklah beliau tidak takut. Alhamdulillah. Kalau tidak, pengsan mak dalam Disney.

We arrived at Disneyland Tokyo at around 1pm. Bertolak pon dah lambat. Bangun pon lambat. T__T. The train ride took us almost two hours. By train, I mean bukan train mcm KTM yang jalan jauh2 tu. Train yang bercirikan komuter, etc. Kena 2 ke 3 kali tukar line. Baru lah sampai ke Maihama Station di mana terletak nya Disneyland. Before masuk, kami makan bekal nasik lemak dulu. Hehe. Perut sudah kenyang, baru lah gembira bukan?

Disney ada train dia sendiri jugak. Bleh pusing 1 round kalau mahu. Antara stop dia adalah Disneyland (of course) dan Disneysea. Tetapi boleh je jalan kaki ke Disneyland dari Maihama Station tu. Dekat je. Kecuali nak gi Disneysea kena naik train Disney unless anda ada kereta, bleh parking terus di sana :P.
Pertama sekali pasal tiket, harga standard satu tiket dewasa adalah 6200¥. Tetapi kepada pemegang kad penduduk Tokyo, Yohohama dan Chiba, anda hanya perlu bayar 4900¥ sahaja. Tawaran berlangsung sehingga 7 July, 2011. 1 orang boleh membeli up to 5 tickets. Menarik? Jom lah pegi beramai-ramai.

Next, kepadatan pelanggan. Bersyukur pegi pada hari bukan weekend. Sebab weekend sangat berjela-jela beratur nak beli tiket tu. Sampai berpusing2. Confirm la nak guna jamban, nak salin diaper anak ko kene beratur lama2. Hish tak koser aku. Next time nak pegi mmg aku suh Wandy ponteng sekolah cuti sekolah. Huehuehuehue.
Next, lepas beli tiket, masuklah apa lagi? 



Fifi pon tak naik banyak ride. 2 je kot. Cita-cita aku nak bawak dia naik ride It's A Small World tercapai. Itu penting. Haha. Sebab aku suka, colorful, ada haiwan2, blablabla. Ikut negara la katakan. Malaysia pon ada, orang patung main wau dengan wayang kulit. 
Since Fifi ni jenis tido siang, dia tido jugak lah dah lewat petang tu. Dah mengantuk sebenarnya sejak lepas lunch tapi nak elak dia dari layan mata, adalah kasi dia lepas jalan sesuka hati. Kalau duduk dalam stroller, dia mamai je. Sementara dia tido, adik2 sekalian pegi la buat apa yang patot.

Rides memang banyak ah. Aku rasa takkan habis dalam sehari kalau nak pegi semua. Aku, memang bende2 yang laju2, tinggi2, hayun2, hantu2 terima kasih je la. Memang takkan masuk. Malam nya ada parade. Actually parade ada 3 kali kot sejak aku masuk kul 2ptg. Yang aku dgr dan tengok la. Malannya takde pulak fireworks. Dulu aku pegi ada. Maybe dulu aku pegi weekend? I don't know. Tak pegi tanya plak.
Malamnya kami tido di Tokyo Bay Maihama Hotel. Nak tido Disney punya hotel, tak mampu. So tido official hotel pon boley la. Next entry cerita.

Aku tak reti nak cerita panjang2 la. Gambar banyak, pon tak reti nak pilih. Kesimpulannya, aku seronok bawak Fifi pegi Disneyland. Next, Disneysea. Bila tah. :P

Bye for now!

ಌ Lin Ghazale

6 comments:

Ira said...

Sgt best!!
Adik tu lawa lah.. Hang pon lawa jugak.. :P

Lin Ghazale said...

Ahhhhhh 25 tahun dia hidup mmg itu la komen org. Sedeh ah!

Kekekekkekekeeke

rozanna- said...

Teringat masa pegi Disneyland kat Florida dulu =) Adalah wajib amik gambar castle yang tukar2 warna itu.

Kagumnya tengok train dia. Bersih dan besar.

Dan Fifi nampak sangat happy =)

Lin Ghazale said...

tu lah, i ingat nak buat comparison entry. tapi gambo semua masa kita zaman jahiliah lagi. hahaha.

disneyworld lagi besar, sure lagi syok. walaupon takkan habis semua nya nak masuk. ingat lagi tak Twilight tu? ahahha.

Anonymous said...

ehem ehem..aku mmg lawa

-adiklawa

Lin Ghazale said...

kepada tumpah nya kecantikan aku kalau bukan ke kau

-akaklawa