Monday, May 16, 2011

Review: Ergo Organic , Ergo Performance

I am no expert but I would like to share my thought and experience of these two types of Ergos.

Aku ada 1 Organic Ergo (from now on will be referred as Organic) dan 1 lagi Performance Ergo (from now on will be referred as Performance)

Pertama sekali, material. Organic mesti la dia buat daripada organic cotton. Duh. :P Yang Performance ni, ini yang ditulis dalam website.
  • Polyester/cotton shell, with cotton wicking lining
  • 100% Polyester mesh
Btw, I bought the spring green Performance. Kalau tak silap aku, material ada sikit beza daripada grey Performance. Sila refer website dia ye? 

The box. Handle hijau tu, aku still taktau ape guna dia. Ke memang hanya guna untuk jadi handle kotak? Dulu beli Organic, handle plastic bodoh je dia letak situ. 

Fresh! Made in India. Designed in the USA. Omputeh particular gila pasal ni. Cheh konon!

Orait. Pertama sekali, perbezaan shoulder pads. As you can see below, Performance's shoulder pads adalah lebih nipis. Anda mungkin akan tertanya2, tak sakit ke kalau nipis? Jawapannya tak sakit ye kawan2, Ergo kan dah kata, your baby's weight should be distributed along your waist (?) not on your shoulders #bagaikanjurucakapergo. Tadi aku pakai dari petang ke malam, jalan kaki, naik train, naik bas, turun tangga eki, panjat tangga eki, panjat tangga outlet, turun tangga outlet. Of course on and off. Tak rasa sakit pon di bahu, tapi di pinggang tu biasa lah, especially bila Cik Fifi dah tido. Kuss semangat. Aku tamau la tipu, mesti ada rasa lenguh. Tapi Wandy pakai, dia kata tak sakit pinggang pon. Maybe aku pakai salah? Ntah la. Lagi satu shoulder pads dia ade contour. Blah belakang. Tak sure apa tujuannya. Hehehe.

Ini adalah chest strap. Performance punya design baru, dia bole slide. Nampak tak mcm gulung halus mcm dawai tu? Dia slide kat situlah. Tapi dia bukan la dawai. Apa bende tah. Mudah lah dari nak adjust Organic punya chest strap which kene slide along a piece of kain.

Lebar adalah sama. Tinggi beza sikit. Performance ada tinggi sedikit. So utk Fifi yang tak berapa nak tinggi lagi ni, masuk sikit lah kepala ke dalam. So length-wise, Organic is better for her.

Waist strap (aku belasah je panggil waist strap) pon beza bentuk. Performance ni tgh2 dia lagi lebar. Tadi first time guna rasa mcm terganggu sikit. Ye la lagi lebar, aku ni dah la comel. Rasa mcm terlanggar2 dgn pangkal paha masa berjalan. But I will learn how to wear it right. Kena biasa2 kan jugak la. Again, Performance punya less bulky drpd Organic.

Hood. Dua2 ada hood. Performance punya elastic. Organic punya kain cotton organic biasa. Dua2 masih mengekalkan poket utk letak barang2 kecil. Sangat penting!

Utk Performance, hood bole simpan dlm poket and zip. Takde la dia terkeluar2 bila kau biarkan Ergo tu terjuntai kat pinggang. Aku rasa keburukan poket dan zip adalah, if anak kau rambut panjang mengurai, kau nak zip/unzip mcm payah kot? Takut terkena rambut.

Ni belah dalam. Organic gune organic cotton. Performance, tepi2 dia mesh, tengah2 dia cotton. Cotton wicking lining dia tulis kat website dia. Whatever that means. Bole refer video selepas gambar ini utk tengok mesh itu. Korang bukak fullscreen lah. Aku taktau mana nak adjust supaya besar sikit video tu. Hihi.

video

Kesimpulannya, Performance less bulky but it works the same way as my Organic. Since barang baru, I need time to lembutkan the material. Organic tu dah naik lusuh aku kerjakan. Of course la rasa lagi lembut dan best. Macam bantal busuk. Lagi lama, lagi masyam, lagi best kan? Huehuehuehuehue.

Fifi pun ok je duduk dalam tu. Especially bila hari dah start panas, I think Performance is much better sebab nipis. Cuma she needs time to adjust ketinggian tu. Dia still bole keluarkan sebelah tangan (favorite gaya) kat atas sbb mesh tu lembut je. Nampak je macam keras. Dah pakai lama nanti, I am sure lagi lembut.

Skrg aku bole selang-selang pakai. Lalalalaalalalala.

Apa benda la photographer ni. Haish! Tua nya muka ko buat gaya gini Lin :S


Ni photographer best sket. Ada gaya model Ergo tak? Muahahahhahahaa.Fifi tu dah tido btw. Memang itulah kerja dia kalau duduk dalam Ergo. Mudah betul tidonya.

Ini saja gambar in action yang ada.

ಌ Lin Ghazale

8 comments:

mast@work said...

Salam perkenalan dari Kyoto :)

AJ The Mommy said...

tengok fifi duk dalam tu rasa nak join je. napela zaman kita dulu takde ye. kalau tak sure bole dibuat kenangan abadi gamba2 comel cmtu. haha

Lin Ghazale said...

mast@work, salam perkenalan dr Tokyo. ini kawan Naza kah? atau kawan Ira? Mcm penah nampak baca blog. Huhuehue.

@AJ, zaman dolu pakai kain batik sudeyyhhh

zamnzara said...

performance brp? kalo convert sesiap la..

mast@work said...

naza? err.. blogger jugak ke? i ada kawan nama naza kat kyoto ni :) kalau blogger maybe not..

nampak your name kat twitter nannoor.. :P

Lin Ghazale said...

mast@work, oh nannoor. apakah twitter id anda? naza kat kyoto tu bukan blogger. anak nya dua..

Lin Ghazale said...

@zam, check your DM.

mast@work said...

my id masturaazmi

naza tu i kenal.. dekat je rumah kami.. :)