Saturday, May 14, 2011

Hachioji City Hall

Selamat pagi Sabtu para pembaca sekalian! Terime kasih kerana membaca :D.

Semalam kami pegi meng'upgrade' status kami dari visitor kepada alien di Hachioji City Hall. Dalam kata lainnya membuat alien card. Arghhuuuuawaaaaaahuhrrerghmmmm. Alien. Antara benda boleh buat kat sini adalah anda boleh hamik plastik utk buang disposable diapers. Free of charge. Sekali hamik bole 30 packet ke 30 keping plastik, aku tak berapa pasti. Malas pulak nak gi tanya Wandy. Apply health insurance pon boleh di sini. Banyak lagi aa. Register motor bagai. No plat. Eh tu sama la kan? Kekeke. Ha ok dah habis.

Org kata Jepun skrg dah semakin breastfeeding-friendly. Dulu tak kot? Ntah la. Dulu aku datang, aku takde anak :P. So kat City Hall ada baby room. Senang, nak change diaper ke, menyusu ka. Ada bilik private yang luas. Semlm Fifi nak menyusu, aku tak perasan bilik tu kat hujung, aku bfeed lah dekat kerusi2 tapi dok blakang2 la. Ada satu staff ni nampak, pastu dia pon datang kat aku dan kata "$^%@@%*&^$@!!@^&()<>?":}{" *sambil point ke hujung, baru aku nampak ada baby room. So maksud dia mesti la suh gi baby room kan? Lebih selesa gitu. Muahahaha. Ye mak tak paham uols. No, it's actually not funny. Ianya adalah frustrating. Tapi slow2lah. Otak mak ni dah hampir beku dah.

Tempat kanak-kanak main pon ada disediakan. Seronok la kanak-kanak di sini.



Buat mcm rumah sendiri adalah motto hidup Fifi. Huehuehue. Menjerit toksah cakap la. Staff2 tu pon datang kat depan kaunter tengok sapa menjerit2 kegembiraan.. Malu mak. Dah tu ajak gi tempat lain takmau keluar plak tu. Haihzz.

#kejutanbudaya kat City Hall adalah, customer service tak hingat punya. Kau masuk je area tu, ada orang diri2. Diri ok? Bukan duduk kat meja tunggu orang datang kat kau. If there's anything like this in Malaysia, please inform me. Tugas mereka adalah attend customer mcm "Selamat sore! Ye nak buat apa Encik...?" Pastu pegi bawak kat mesin, tekankan nombor. Bagus kan? Tak mcm JPJ Jasin yang aku gi aritu. Mcm cilaka. Oh aku belom tulis pasal tu. Dah lupa dah pon. Barang yang lepas jgn dikenang sangat. Kenang sikit2 boleh.

Kesimpulannya, jom jadi alien?

Bye. Selamat berhujung minggu!


ಌ Lin Ghazale

No comments: