Friday, January 7, 2011

When she doesn't wanna eat...

Sejak masuk tahun baru dan semakin hampir dengan harijadi yang pertama, Fifi tak mau makan. Dia tak mau makan bubur, nasi lembik dan apa2 saja yang dia rasa tak sedap. Masalah menjadi semakin ketara ketika berada/selepas balik di/dari Melaka. Kalau dia makan pon, ade la 5-6 suap je. Dulu mudah je makan. Suap2, habes. Suap2, habes. Tapi menyusu, bukan main lagi skrg. Macam asyik je. Tak pasti. Sebab tak pernah kira berapa nursing sessions per day.

Maka sebagai ibu, aku asyik wondering, tak lapar ke? Tak lapar ke? Cukup ke zat ni kang? 1-2 minggu lagi nak pegi klinik for 12 months jab. Nanti doc kata aku tak bagi makan ke budak ni kecik sangat. Dah cukup la orang keliling kata kecik. Bosan dah dengar.

Itu je la masalah aku sekarang. Tipu je! Mesti la ada masalah lain. Orang takde masalah adalah bukan orang. Mungkin dia hantu. 

Bagi mengatasi masalah ini, aku kena la ikhtiar. Vary kan makanan. Takkan aku nak kasi makan roti, biskut je. Vary2 pon, kalau dia tak mau, tak mau la jugak. Tapi aku kena la cuba. Mencuba ni pon boleh mendatangkan penyakit. Penyakit hati. Bila nak suap, geleng2. Geleng2. Geleng2 lagi. Muncung2 mulut. ARGHHHHHHHHHHHHHH. Tak sabarnya aku. Nak aje aku berlaku kejam.

Orait dah habes.

P.S. Wafaa, sila email resepi. Huehue.

ಌ Lin Ghazale

2 comments:

Wafaa said...

oh, ada nama guwa.

aku sudah emel. ko kata fifi suka. bagus2. ala, dia saje nak bagi ko pening. nnt dia makan la nasi. tapi, tah2 dia suka makanan omputih? dah besar, buat cokodok pisang plak. hehe.

Lin Ghazale said...

tak dapat pon email kau wei. puding roti. emel minggu lepas ada laaaaa