Friday, November 5, 2010

Fruits Alert!

I was thinking about what to make for Fifi tomorrow and it struck me, 

"Eh, tak ajar makan buah eh dia ni? Bole buat snack kot buah-buahan," kataku kepadaku. :P

Our little family rarely eat fruits. Hence, the lack of fruits in our house. Oh Kasihan Giler (OKG). Ekekeke. I mean, we don't have fruits like everyday on our table. 1-2 minggu sekali, adalah pisang ka apple ka. Usually these 2 je. OKG lagi sekali! Kalau beli, madang je tak habes. Korang tau tak madang tu apa? Kalau family kat Melaka, confirm hari2 ada fruits. Ayah rajin sungguh membeli/mendapat buah-buahan. Patotlah aku awet muda je nih. 

Kasihan lah Fifi. So far, banana dia suka lah. Sebijik pon bole habis. Kalau apple tu, susah la. Sometimes, dah pilih habes baik pon turned out masam. Chit!. Nak aje, aku potong kat situ gak rasa. Kalau masam, mestilah Fifi takmau. Siapa mau? Aku pon takmau masam-masam. 

Eh aku bercakap pasal kasi makan buah tu bukan jadi puree ye. Kalau puree ada la pear, banana, pumpkin (ye pumpkin adalah buah), apple.

Kesimpulan dari rambling ini adalah, esok nak pegi beli seedless grapes. Kasi potong kecik2, makan. 

P.S. Makan buah boleh awet muda sebab ada anti-oxidant agent. So sila makan byk2 hari2.
  

2 comments:

Wafaa said...

Plum pon ok sebab dia lembut.

Mama Ardini said...

aku tau madang tu apa..weehuuu