Monday, November 22, 2010

Fifi & Tidur

Kami balik Selayang hari Sabtu. Since Wandy went back earlier, I had to drive. Eh silap, bukan had to but more like I wanted to. It has been a long long longgggggggggg time since I drove long-distance. 

My original plan was to move after Zohor, around 2-230pm. But Fifi, tertidur at 130pm. Ingatkan sekejap je tidurnya, rupanya terlajak sampai pukul 3. Lepas dia bangun, kasi makan, minum, change diaper, change baju, blabla. Sumbat barang2 lagi sikit, kami pon keluar rumah kul 4. Itu namanya sebelom Asar, bukan lepas Zohor dah.

Before, we went out, I tried to bfeed Fifi first, kot2 dia nak. Nanti aku drive, takde la mengarok. Tapi dia tak mau. 20 minutes into the trip, dia sudah mahu aku. Distract punya distract, sampai kat RnR Jejantas Ayer Keroh. Kasi la dia susu. Lepas perut dia penuh, aku decided nak drive jugak dengan niat, Fifi belajar-belajar la tidur sendiri dgn orang lain. 

Maka, playkan la lagu-lagu. Kasi dia khayal. The day before, my sister had successfully put her to sleep with the same method. Ini senarai lagu:



Jawabannya, bolehhhhhhhhhhhhhh je tido sendiriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Jangan la nak kelentong mommy Fifi oi.


Oleh kerana, Oma tak larat nak angkat Fifi masuk dalam carseat, dia tidur je la mcmni, so tak selesa sket la bagi dia. Selalu dia syok je tido dalam carseat.

And on Sunday, I tried the same method again but with her already strapped in her carseat. It worked! Alhamdulillah. Now I am waiting for the moment when I can do the same thing at home, on the bed. Bila lah masa itu akan sampai?

I hope she won't forget than she can fall asleep on her own. Lambat lagi nak naik kereta, hari ni baru Isnin. T____________T.

P.S. I don't regret I bought an iPhone. 

3 comments:

faiz said...

camne leh tido sendiri? jelesnyer cik fifi dah leh tido sendiri.. ko mainkan lagu tu die diam and then tido? just like that? ke die main2 iphone tu gak?

Lin Ghazale said...

a ah, play je la lagu2 dalam tu sampai dia khayal, nnt dia terlelap je. aku pegang phone tu, pastu tepuk2 la sikit kaki ke lengan ke badan ke. tapi kene make sure perot kenyang la ekkee.

tp so far dalam kete je bole. hopefully dia igt ah, next time nak naik kete. takut dia lupa je. T____T

Anonymous said...

iphone mmg best!haha

-umi