Friday, October 29, 2010

My Skin Care Products

I started using skin care products on my face when I was 12 years old. The first skin care product that ever touched my face was Nutrimetics. Kecik2 dah pandai. No, my mother introduced me to it. Dia la bayar. Aku mana ada duit. Huahua. Darjah 6 kot? Sehari dapat duit 50sen sekolah pagi, 50sen sekolah petang. Ke singgit, singgit? Lupa dah.

Then I went to the States to further my studies. Maybe kerana susah nak suh pos bagai or maybe sebab dah pegang duit sendiri or maybe pengaruh TV or maybe this skin care range lagi banyak kat sana, I moved to J&J. Bukan Jolok Jatuh ye? Tetapi Johnsson&Johnsson.

Lepas tu, rasa tak best. I went back to Nutrimetics. Lepas tu rasa susah balik nak mintak orang Malaysia pos2. Aku pon try la Neutrogena.

Dengan mengguna Neutrogena kulit aku menjadi..........









Sangat BURUK! Keluar jerawat besaq penumbuk tu ha kat forehead, hidung. Tak pernah seumur hidup aku dapat jerawat besaq2 camtu. Low self-confident sekejap aku. Muka aku pon jadi lagi oily. Memang pasti menyesal I tell youuuu. Sekarang tengok gambar lama masa tu pon aku mcm geli2. Haha. Over.

Maka aku pon terus bertanya dan menggoogle seantero dunia Internet. Kemudian aku decided untuk bertukar kepada Clinique!

Clinique has been serving me for almost 10 years. Tapi tak ada la kulit aku licin bagaikan kulit bayi baru lahir. Kulit aku normal la. Tak licin pon. Berketak2. Cuma jerawat besar penumbuk is history la sekarang.

Kulit ni kalau nak licin betul, pegi facial. Serius. Kene secara berterusan la. Kalau stop mcm aku ni. Jangan harap la bhai. Aku stop pegi facial masa found out aku pregnant with Cik Fifi. Dengan nausea apa sumer, mmg tak koser la nak berfacial2. Sampai la sekarang blom ada masa nak jejak kaki lagi kat tmpt begitu.

Tu je la nak cerita sebenarnya. Clinique ni bagus, tapi untuk suri rumahtangga berjaya (ahem) mcm aku ni, kalau ade pilihan yang murah sikit, better la. Takyah nak kopakkan duit husband. Kopakkan tang lain plak. Huehue. Murah tapi tak memburukkan muka maksud aku. Kalau buruk, no thank you. I tak mau la muka buruk2. Nanti kawan2 Fifi cakap 'Eeei mak siapa yang muka buruk tuuuu?'. Kesian Fifi kan? Ekekkeekek. Alasan.

Orait. Bye.

-posted from iPhone-

6 comments:

rozanna- said...

seronok kan masa kat states.. rasa mcm kaya boleh try mcm2 product!!
perfume lak dua tiga jenis skali pakai (tukar2 la setiap hari bukan pakai semua sekali muahhahauha)

Lin Ghazale said...

hahaha.yaaaa! kat sini mcm mahal je semua. drugstore brand pon dah 30 ringgit ke atas T__________T

IzzyB. said...

eh aku pn guna clinique. tp blk msia cam x sesuai jek.

Lin Ghazale said...

tula,aku rase weather la.sini humid.panas lagi plak.

Lin Ghazale said...

tula,aku rase weather la.sini humid.panas lagi plak.

Lan0stZz said...

yeah aku ingat ko beli clinique dulu kat xg8 and aku mcm ternganga sbb x pernah try branded stuff kekeke.