Tuesday, September 28, 2010

Tune Hotel, Downtown Penang

While we were in Penang, we stayed in Tune Hotel. We booked the room at 7pm the day before. It cost us RM88 with 12 hours air-condition. Haha. Ye 12 jam. Air-cond for 12 jam berharga RM13. Lain2 we accepted the room as it is. Actually, air-cond takpayah pon takpe. Ada kipas. Sejuk jugak kalau pasang kipas je. Aku rase sebab luar pintu tu sejuk dan kesejukan itu masuk ke dalam bilik. Sebab masuk2 bilik je dah sejuk.

Tune Hotel. 
Location dia aku tak igt lah what street. Burma kot?. As usual, aku and Fifi kan boss, duduk belakang. Tapi dekat2 dengan this one street yang sepanjang2nya lah kedai kamera.

Deposit untuk access card: RM5. Hotel2 lain ada ke deposit untuk access card? Aku lupa. Free internet at the lobby. Ada beberapa PC kat situ. If you need WiFi connection, ada jugak but you have to pay RM14 rasenya for 24 hours connection. Dekat ground floor, luar building ada 7Eleven. Nice.

Parking space, limited. Ada space untuk 20 kerete je camtu kot. And they charge (of course) per entry. RM5. Tapi aku pegi aritu, Alhamdullillah ada je space. Kalau takde, masak la jugak nak mencarik parking space nearby.

Display benda.
Nampak tak balance air-cond kami sebelum check out. Rugi tuuuuuuuuu. ;).

Queen Bed (rasanya)
Bilik tak luas, tapi just perfect untuk keluarga kecil macam kami. Tempat semayang - cukup ruang. Kalau yg bersaiz besar, maybe tak cukup. Arah kiblat ada. Safety box ke apa nama dia tu pon ada. TV je takde. But who needs TV? Ekeke. Well I do actually. Somehow tengok TV dalam hotel room lagi best. :P Tapi Tune Hotel takde TV. Still OK for me since I now have Fifi occupying my time :S.Ada lagi satu jenis room kot. Twin beds. Size room still sama.

Tiada bath tub untuk orang dewasa. Hanya ade bath tub untuk bayi2 bersaiz sederhana.


Example bayi yang wasahtiah. Seronok betul.
Untuk orang dewasa ada shower air hujan. Seronok jugak. Ekeke
Kat belakang sana shower. Yang depan ni pintu. Kahkahkah.
Toilet macam biasalah. Ada tisu. Ekeke. But don't ask me if they'll refill the tissue daily or not. Kerana kami duduk 1 malam je kan, tak sempat la habes 2 rolls walaupon telah berusaha. Muahaha.

Kesimpulannya, untuk RM88, personally aku rasa sangat berbaloi2. Comforter dia best. Selalu kan hotel ade cover selimut kain yang rasa gatal2 tu kan? Pastu baru diorg letak selimut nipis warna putih? Kat Tune Hotel ni dia kasi comforter tebal yang best. Bak kata ads dia 250 thread count :P. Memang syok la tidur.

What a bargain! :) Selamat mencuba kepada siapa2 yang berani mencuba.

6 comments:

Mama Ardini said...

Wah. Not bad. Bole la try nnt. Btw, sume tune hotel rate sama ka? I mean in malaysia?

Lin Ghazale said...

rasenya sama...

rozanna- said...

wah, jurucakap tunes hotel ni berbayar tak? huhu.. ok boleh try nanti

Lin Ghazale said...

kalau tony fernandez baca blog i ni, confirm la i dapat bayaran. EkekeEKKE

ujiez said...

i hope my experience will be the same.. i'll be staying kat tune hotel damansara masa wedding mel nanti.... tapi got much cheaper rate since book awal..

Lin Ghazale said...

Oh book awal cheaper eh? Maka salah la statement di atas. Ain, rate tak sama la kot ekekkeke.