Friday, September 3, 2010

A Date


Hi blog, lama tak nampak? Mane tercampak?

Pejam celik pejam celik. Dah bulan 9. Lagi 3 bulan dah habes 2010 :S. Dah nak raya. Lagi 6 hari dah habes Ramadan 2010 :S. Lagi 10 hari Fifi dah 8 bulan. Lagi 10 hari. mommy dah tak keje selama 8.5 bulan. T__T

I never went out alone with Fifi since she was born. Hehe. Tak confident la. Tolong jangan judge aku. Today was our first date :). Boring duduk rumah. Maka, we went to the Curve and Ikano. Jalan2 cari makan. She was in very good mood. Tak menangis pon walaupon tak nampak muka aku. Our car seat is still rear-facing. It's better to keep it this way till your child is 1 year old at least. Itu google kata lah. 

Ok sambung balik. Sampai2 parking the Curve, she did no 2. Haiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhh! Aku tukar dalam kete je la. Sebab cam geli plak nak pegi bawak dia dalam Ergo sampai baby room dengan "hasil" di dalam CD. Eww. But you're not encouraged to do this especially when you're alone. I was already half-way changing her, baru terpk. Alhamdulillah takde org jahat. Lepas tu kami pon berjalan2.

Kami beli ni:
Untuk Fifi, putih suci murni P
Papa kata macam lab coat. That was not in my head at all until he said it. Dangit! Lab coat mana ada motif bunga2 daaa. Kamon lah.

Untuk Mommy. Letak barang2 Fifi T___T
We didn't buy diaper bag before. I've always wanted one but Wandy said just use his Levi's bag. Bag ini memanjang. It didn't annoy me until today. Haha. Selalu ade 2 set tangan kan? So tak terasa la mcm tah pape. Bag Levi's tu panjang, so untuk aku yg pendek tak tinggi ni, nampak la lagi pendek tak tinggi. Kot ye pon mak, takyah la selekeh sangat ok? Walaupon, aku memang selekeh sebenarnya. Lalalalalala. That reminds me that I need new sandals/shoes. Sebenarnya, yg aku beli ni pon bukan diaper bag. Lebih kepada bag budak2 muda mudi yang besar2. Haha. I kan muda lagi?

Ok dah habes dah cerita jalan2 hari ni.

Kembali ke sarang.

August 27, 2010
Last week, I wrote about Fifi's first crawl kan? Dia still mcmtu jugak lah. Tapi she crawls byk sikit la sekarang. Still prefers army crawl. Laju wa cakap lu. The next day, she did the above. And today, she can already lift her voluptuous butt to a standing position. She tried to let go of both hands. She can't sit unsupported yet. Kalau jatuh? Jatuh terbaring ah. Tang kepala tu aku paranoid.

Fifi, sila cepat jalan. I don't care, you must walk before December 15, 2010. Kejam tak?

P/S: Should I buy a walker? Mesti semorang kata tak payah. But I understand.

6 comments:

Wafaa said...

cuba letak bumbo tu atas lantai, sure syok fifi menolak. hehe

faiza said...

pikir2 balik, sebab dah 8 bulan kan, so takyah kot walker.. nanti beli pun pakai sekejap.. biar die berlatih jalan sendiri.. huhu cantiknyer baju2 fifi.. fifi yg x sabar nak raya ke or maknyer yg x sabar? huhu

Mama Ardini said...

beli walker pon bagus kerana bila baby dah semakin aktif, sgt susah utk bagi mkn ok.aku bli walker utk izzah after dia da pandai duduk sendiri (unsopported) sbb this time tulang blkg dia da kuat when she was 7 months ++..if baby blom bole duduk sendiri, jgn letak dlm walker tau..

bila da ade wakler, time nk kasi mkn tu letak dia di situ smpi abes mkn. lps tu bebaskan dia seperti biasa.hehe

Lin Ghazale said...

@wafaa ha ah. Aku buat. pastu bumbo tu lg laju dpd dia. Ekekeke. Gelak2 gak la. Tp bahaya la jgk.
@faiz tula. Sbb aku pk dh 8 bulan. Dh lmbt jgk la kot nak berwalker2. Uhuhu.
@mama ardini bukan ke nak kasi makan dalam walker tu lg susah? Sbb dia bergerak2? So far, fifi makan dlm bumbo. Masuk je dlm tu dia rasa syok kot. Kasi 1 towel jd mainan. Naseb baik fifi bersaiz kecik and still fits her bumbo. Go petite babies!!

yonna said...

hahaa kena berjalan sebelum bulan dec T_________T kesian fifi kena kerah tenaga. hahaha

Lin Ghazale said...

@yonna kene kasi dia target. *ntah dia paham ke tak ape itu target*