Wednesday, August 4, 2010

Again?

The day started off very well. Fifi woke up at 6am. I started to cook her meal at 7.30, rice cereal with carrot, olive oil and ikan tenggiri, with papaya as desert. Cey. Fifi had her bath at 8 and at 8.35, off she went to slumberland. While she was napping, I was able to make spaghetti goreng for my breakfast and lunch & masak nasik, kemas2 dapur. Productive sungguh arini. Ekeke. Selalu dia nak berkepit je.No, I am not fasting today and so was yesterday =(

She woke up just in time I finished eating breakfast, around 10am. Angkat dia letak bawah, main2 kejap. Then breakfast time for her. Lambat la sket. Makan2. Minum2. Main2. She was sleepy again. Naikkan atas katil and ready for susu. Then she decided to poop. Ok fine. Kena bersihkan la kan. Dah lepas bersihkan...as usual, aku kena clean up her dirty diaper la. So, aku decided to letak die dekat hujungggg katil, dekat dinding while I was cleaning up. Tak sempat habes sembur...

Gedebuk! Berdentum kepala atas lantai. Ho shit!! Meraung la. Lagi kuat dari yg jatuh kat Melaka. I guess this time, it hurts more sebab lantai batu kot. Melaka papan. Lepas nangis dah reda, dah gelak2. I started looking for bruises, bumps etc. There it was, a bump on her forehead. She must have hit the cable lying of the floor. Sebab dia macam straight line, hijau2. Demmit! Aku hanya boleh tuam je la. Lepas tu letak la sikit balm habatussawda'. Hope she's ok.

The day just turned bad in a split second. 

Fifi, I'm sorry.

So, today we will take out all bed frames and put the mattresses on the floor until she learns how to climb off "something" without hurting herself and makes me feels like a bad mother.

Ntah macamana lah. Selalu memang letak bawah je dia. Arini plak nak letak atas. Bad decision making. Hishk.

Anyone experienced this?

5 comments:

yumyum said...

Ayra jatuh katil masa kat umah inlaws masa 5 or 6 months. mmg terhentak kepala, kitorang rush pegi klinik, tapi dr suh monitor je 24 hours. doc kata, umur macam ni scull baby tgh membentuk , so dia tak bersambung lagi (sbb tu ubun dia lembut) so dia leh absorb hentakan, tak macam org dewasa, kalau kepala terhentak macam tu boleh damage. sbb scull dah fully formed.
so dont worry insyaAllah xkde apa2. next time ko letak jelah kat bawah, :)

Lin Ghazale said...

ooo ok.hopefully takde pape la.main2 ok je tadi kot.tapi benjol la.siap ade satu line mcm lekuk ke lebam.

aku dah lipat dah semua katil.tilam letak bawah je.nak tido atas toto,sakit badan ah.hihi.nak menyusu pon susah.

mcm rumah kongsi dah nih. nak letak dalam cot, dia tido cam tak muat je. pusing sane sini.

yumyum said...

haha rumah kongsi pun kongsi lahh, janji selamatt keke. tapi duk bawah bebaik kang mengutip masuk mulut dah cita lain plak. hehe

IzzyB. said...

think EVERYBODY wud experience this one way or another. Aku literally nampak macam mana anak aku jatuh katil due to my mistake. Trauma kejap.

So no worries. This thing is bound to happy. Had to be more pre-cautious la next time. All d best.

Wafaa said...

1st jatuh katil kat hotel PD. benjol sebesar telur ayam. tu dah kepong bantal keliling. selimut dgn comforter sb tido. checked every 2-3 min. tapi bila celik mata terus merangkak.tapi bersara dari tido atas katil sejak pandai 'menyulur'